Version2: It-sikkerhedspolitik ukendt for halvdelen af de ansatte på sociale institutioner

Blandt dem, der arbejder i sociale institutioner i den offentlige sektor, er blot 47 procent bekendte med, om arbejdspladsen har en it-sikkerhedspolitik, og kun 32 procent oplever, at ledelsen prioriterer it-sikkerhed højt.

Det viser en undersøgelse, som Analyse Danmark har gennemført for Dansk IT blandt 1.037 beskæftigede.

I Rådet for Digital Sikkerhed får resultatet formand Rasmus Theede til at rynke brynene:

»Vi finder selvfølgelig dette meget bekymrende, men desværre ikke overraskende. Resultatet ligger meget tæt op ad KMD's analyse fra forrige år, hvor en stor del af offentlige medarbejdere ikke kender sikkerhedspolitikken for deres arbejdsplads, trods det at alle har med følsom persondata at gøre,« udtaler han til Version2.

Læs mere på Version2.dk...

Politiken: Eksperter: Danmark er slet ikke forberedt på et stort it-angreb

De seneste dages cyberangreb har ramt hospitaler, trafik og anden infrastruktur over hele kloden. Men Danmark står uden en strategi til at håndtere truslen, og ansvaret flagrer mellem forskellige myndigheder, lyder kritik fra flere analytikere.

Når Danmark tilsyneladende er sluppet billigt fra de seneste dages globale cyberangreb med WannaCry, er det mere held end forstand.

Danske myndigheder har nemlig ingen central handlingsplan, og skulle Danmark blive ramt af et større og mere målrettet angreb mod samfundsvigtige systemer, er vi helt uforberedte. Det siger en række sikkerhedseksperter til Politiken.

Læs mere på Politiken.dk...

Berlingske: »Det næste er, at de kan kryptere internettet i hele verden«

Cirka 85.000 computere kloden over er ramt af virussen, der bliver kaldt »WannaCry«, fremgår det af Malware Techs kort. Hver prik repræsenterer et cyberangreb, der har fundet sted fra fredag aften 12. maj til lørdag eftermiddag, hvor denne artikel i Berlingske skrives.

Ifølge det europæiske politisamarbejde, Europol, har man aldrig tidligere set et angreb af denne størrelse før. I hvert fald ikke af ransomware, der låser éns filer og kræver en løsesum for at frigive dem, fortæller Rasmus Theede, der er formand for Rådet for Digital Sikkerhed. Alligevel kan man godt frygte, at det kun er begyndelsen, siger han.

Læs mere på b.dk...

DR: Cyber-ekspert: Angreb vil ramme Danmark i næste uge

Det kan godt være, at Danmark ind til videre er gået fri af det globale hackerangreb, som i går ramte tusindvis af computere verden over.

Men ifølge Rasmus Theede, der er formand for Rådet for Digital Sikkerhed, er det dog for tidligt at fastslå, at danske virksomheder, kommuner og regioner helt er gået ram forbi.

Angrebet fandt nemlig sted fredag eftermiddag dansk tid, hvor de fleste danskere holdt fri på grund af bededagsferien.

Læs mere på DR.dk...

Klumme: Sikkerhedsproblemerne vokser i omfang, så vi har brug for medarbejdere med uddannelser i informationssikkerhed.

Om fem år mangler der 1,8 millioner it-sikkerhedsfolk på verdensplan.

Det tal er organisationen Center for Cyber Safety and Education nået frem til ved at spørge over 19.000 it-sikkerhedsfolk om deres forventninger til fremtiden. 

Da samme undersøgelse blev gennemført i 2015, forventede deltagerne et behov på 1,5 millioner fuldtidsansatte i år 2020.

Læs mere på Computerworld.dk...

Version2: SF: Det skal være ulovligt at overvåge kæresten via telefonens GPS

Overvågningen mellem par foregår ifølge Rådet for Digital Sikkerhed i stor stil - f.eks. gennem Apples indbyggede Find Venner-funktion eller tredjeparts-apps som Life360.

»Der kan være mange grunde til, at du har din ægtefælles login til iCloud,« forklarer Rasmus Theede, formand i Rådet for Digital Sikkerhed, til Version2.

»Og det betyder ikke, at man har fået lov til at overvåge. Men det er der ikke noget i loven, der forhindrer,« fortsætter han.

Læs mere på Version2.dk...

TV2: Det er lovligt at overvåge din partner - også uden tilladelse

Hvis du overvåger din partner ved at aflytte vedkommende med en mikrofon, er det ulovligt, men hvis du gør det ved hjælp af en GPS-tracker er det altså helt lovligt. Og det er ikke godt nok, mener Rådet for Digital Sikkerhed.

- Det er et punkt, hvor vi godt kunne tænke os, at lovgivningen bliver strammet op. Det er jo dybt krænkende at finde ud af, at man bliver overvåget med GPS. Men der er lovgivningen altså ikke fulgt med den teknologiske udvikling, mener Rasmus Thede, der er er formand for Rådet for Digital Sikkerhed.

Læs mere på TV2.dk...

Politiken: Hentet af 10.000 på 2 uger: Aktive brugere bekæmper it-kriminelle i ny app

Hundredvis af tips fra brugerne af en ny app har været med til at styrke indsatsen mod it-kriminalitet. Over al forventning, siger Forbrugerrådet.

Der har simpelthen været et hul i markedet. Sådan lyder det fra Forbrugerrådet Tænk godt to uger efter at have lanceret mobilapplikationen 'Mit Digitale Selvforsvar', der oplyser og advarer befolkningen mod aktuel fup, svindel og afpresning på nettet.

Læs mere på Politiken.dk...

BT: Eksperter om russisk angreb på Danmark: Hackere kan have samlet et 'farligt puslespil'

Tålmodigt og over to år har angiveligt russiske hackere hentet oplysninger ud af det danske forsvar. Selv om Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste siger, at oplysningerne ikke er fortrolige, kan de lagt sammen være et problem for Danmark.

Det siger blandt andre Rasmus Theede, der er formand for Rådet for Digital Sikkerhed.

»Man går stille og roligt frem bid for bid. Når man har samlet nok bidder sammen, har man til sidst et større billede. Man samler en slags farligt puslespil. Derfor kan den her type af angreb være problematisk, selv om det handler om ikke-klassificerede oplysninger,« siger han.

Læs mere på BT.dk...

DR: Rådet for Digital Sikkerhed: Hackerangreb skal have politiske konsekvenser

Det skal have diplomatiske konsekvenser, når andre landes regeringer udfører digitale angreb mod danske myndigheder eller institutioner.

Det siger Rasmus Theede, som er formand for Rådet for Digital Sikkerhed. Han mener, at forsvarsminister Claus Hjort Frederiksens (V) reaktion er alt for svag, efter at en russisk hackergruppe har hacket det danske forsvar.

Læs mere på DR.dk...

Finans: Sådan skal du gøre, hvis en it-kriminel afpresser dig

Du er blevet udsat for et it-angreb. Og selv om det kan være fristende at betale pengene med det samme for at komme ind til dine familiefotos, forsikringspapirer og forretningsmails, så er det det værste, du kan gøre.

Det fortæller Rasmus Theede, der er formand for Rådet for Digital Sikkerhed.

- Hvis du er villig til at betale 1000 euro, så er du sikkert også klar til at betale 10.000 eller 20.000 euro, fordi det kan virke livsødelæggende at få dine data ud. Men lige meget hvor fristende det kan være at betale, så kan det være spiralen uden ende, siger han.

Læs mere på Finans.dk...

Computerworld: Tre konkrete råd: Sådan undgår du nemt at blive fuppet med 'CEO-fraud'

CEO-fraud er it-kriminalitet i rivende udvikling, og det koster danske virksomheder millioner af kroner, når hackere sender falske mails fra direktører til ansatte og får dem til at overføre store beløb til udenlandske konti.

Senest er det kommet frem, at hackere har lokket ansatte ved Statens Museum for Kunst til at overføre 805.000 kroner ved på email at udgive sig for at være direktør Mikkel Bogh.

Hackerne udnytter de ansattes ønske om at gøre det godt på arbejdet, og det er svært at købe et it-sikkerhedsprodukt, der beskytter mod velvilje. 

Men ifølge sikkerhedsekspert Rasmus Theede kan man ved hjælp af helt enkle procedurer beskytte sin virksomhed eller organisation mod det meste CEO-fraud. 
 

Læs mere på Computerworld.dk...

Politiken: Danskerne er lette ofre for afpresning via nettet

Størstedelen af befolkningen er sårbar over for at blive afpresset af it-kriminelle. I en ny undersøgelse fra Digitaliseringsstyrelsen og sikkerhedsorganisationen DKCert svarer blot 4 ud af 10 borgere (ud af i alt 985 adspurgte), at de laver sikkerhedskopier af dokumenter, billeder og andre filer på computeren. Når borgere ikke laver denne løbende backup af deres systemer, er de nemme ofre for den hastigt voksende kriminalitetsform ransomware – afpresning via nettet, hvor kriminelle krypterer brugerens filer og kræver løsesum for at låse dem op.

Læs mere på Politiken.dk...

DR: Politiet til 10.000 danskere: Spær dit kort og skift din kode

- Du modtager denne henvendelse fra Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center, NC3, da vi i forbindelse med en igangværende efterforskning kan se, at du har indtastet din e-mail og password på en falsk Apple-id hjemmeside, som du tidligere har fået tilsendt i et link i en e-mail.

Denne mail har omkring 10.000 danskere modtaget de seneste måneder fra Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center, NC3.

Læs mere på dr.dk...

Børsen: IT-råd om angreb mod netbanker: Svært helt at undgå

Truslen mod bankkunders konti blev forstærket i slutningen af 2016, hvor cyberkriminelle igen og igen slog til mod danske netbanker.

I fjerde kvartal steg antallet af angreb således med 40 procent sammenlignet med det foregående kvartal, oplyser brancheorganisationen Finans Danmark.

Hos Rådet for Digital Sikkerhed genkender formand Rasmus Theede udviklingen.

Læs mere på Børsen.dk...

Politiken: Bekymret sikkerhedsekspert: Danskerne ved ikke, at de er lette ofre for aflytning

I virkeligheden er dit fjernsyn en computer, der kan hackes. Og mange apps kan overtage din telefon, advarer ekspert efter stor Wikileaks-afsløring.

Hele 8.000 interne og hemmelige CIA-dokumenter er blevet lækket af Wikileaks. Her fremgår det, at CIA og kriminelle hackere kan bryde ind i en række forbruger-gadgets og apps, iPhones, Android-telefoner og Samsung-fjernsyn og aflytte samtaler.

Læs mere på Politiken.dk...

Politiken: Netbanker angribes igen og igen: Hackere udnytter, at folk slår hjernen fra

Truslen mod bankkunders konti blev forstærket i slutningen af 2016, hvor cyberkriminelle igen og igen slog til mod danske netbanker.

I fjerde kvartal steg antallet af angreb således med 40 procent sammenlignet med det foregående kvartal, oplyser brancheorganisationen Finans Danmark.

Hos Rådet for Digital Sikkerhed genkender formand Rasmus Theede udviklingen.

Læs mere på Politiken.dk...