Berlingske Business: Firmaer vil købe dig for 2 kroner og 50 øre

Hidtil er personlige digitale data blevet købt og solgt af monopolvirksomheder, uden at du fik en bid af kagen. Nu vil flere virksomheder betale dig for dem. Forbrugerrådet ser positivt på tendensen.

Nye apps vil betale dig for dine personlige digitale data. Konceptet går helt konkret ud på, at du frivilligt afgiver data om dig selv via spørgeskemaer. Til gengæld bliver du belønnet for indsatsen med f.eks. kontanter eller gavekort til udvalgte hjemmesider. Konceptet står ­således i stærk kontrast til det monopol på ­data, gigantvirksomheder som Google og Facebook hidtil har haft. De har nemlig solgt dine personlige data og tjent milliarder, uden at du har modtaget en krone.

Formand Rasmus Theede påpeger, at hovedformålet med den type apps er målrettet markedsføring. Brugeren betaler fortsat med sine data.

»Nogle af spørgsmålene er harmløse. Andre indsamler data af sundhedsmæssig karakter, som f.eks. hvor angst eller nervøs brugeren er. Det kan hurtigt få karakter af følsom persondata. Det kan sælges videre til tredjeparter,« siger Rasmus Theede.

Læs mere på Berlingske Business