Berlingske: Tidligere forsvarschef i spidsen for kæmpe investering i cybersikkerhed

I disse tider med stigende digitalisering og hvor det daglige arbejde i højere grad foregår online, er det vigtigt at have en solid cybersikkerhed i virksomhederne. Men mange virksomheder er ikke opmærksomme nok på digital sikkerhed, og derfor er de særligt udsatte for angreb ude fra.

Det problem vil Industriens Fond løse, og den har i den forbindelse gravet 100 mio. kr. frem for at søsætte en række projekter, der skal styrke den digitale sikkerhed i små og mellemstore virksomheder. Målet er at øge virksomhedernes digitale kompetence og konkurrenceevne.

(…)

Det er Henning Mortensen, der er formand for Rådet for Digital Sikkerhed, enig i (de største udfordringer er manglende kompetencer og en hastigt udviklende cybertrussel, red.). Ifølge ham er det vigtigt at have et større fokus på små og mellemstore virksomheder, fordi de er i underskud i forhold til digital sikkerhed. Det indebærer en langsigtet politisk strategi, fortæller han.

»Politisk er det vigtigt at være fortsat opmærksom på alle de steder, hvor den digitale sikkerhed står svagt, og hvordan man styrker det. Det kræver en indsats for, at virksomhederne kan anvende de redskaber, der kan anvendes til forebyggelse. Der skal nogle organisatoriske tiltag til at oprette nogle standarder for beskyttelse, både fra politisk, men også fra erhvervsmæssig side,« siger Henning Mortensen.

TV2: Der kan være en bagtanke med '10yearchallenge', mener ekspert

Mærkelige frisurer, orange kulør fra solariet og urimelige mængder blå øjenskygge.

Alt sammen noget, der i øjeblikket er mere repræsenteret end ellers på de sociale medier. Som en del af trenden '10yearchallenge' deler folk et 10 år gammelt billedede af dem selv side om side med et nyt.

(…)

Hos Rådet for digital sikkerhed siger formand Henning Mortensen om '10yearchallenge': 

- Jeg kan kun sige, at på dette område, ligesom alle andre, skal brugerne være påpasselige med at afsløre deres data. Jo flere billeder, der er at arbejde med, des mere sandsynligt er det, at de kan genkendes af forskellige former for software. Datagrundlaget bliver simpelthen bedre. I forhold til selve konkurrencen er det sandsynligt, at forskellige sites alligevel har gemt gamle profilbilleder fra for eksempel sociale medier, så de data er formodentlig på nettet alligevel.

Læs mere…

Politiken: Staten vil overvåge firmaers data i de mest følsomme it-systemer med tvang

Private firmaer og myndigheder skal i fremtiden kunne tvinges til at lade Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste opstille overvågningsudstyr og sikkerhedssoftware helt ind i deres mest følsomme it-systemer. Overvågningen skal sikre samfundet mod cyberangreb og kan gå så langt som til at give efterretningstjenesten adgang til eksempelvis hospitalspatienters journaler og virksomheders børsfølsomme oplysninger for at afsløre skjulte cybervåben fra fremmede stater og kriminelle.

(…)

Formanden for Rådet for Digital Sikkerhed, Henning Mortensen, er bekymret over den manglende information om, hvor virksomhedernes data går hen. »Til Center for Cybersikkerhed – ja, men derfra er det en sort boks. Efterretningstjenesterne er jo undtaget fra lov om offentlighed i forvaltningen, forvaltningsloven og databeskyttelsesloven«.

Læs mere…

Jyllands-Posten: Pas på - højttaleren lytter med

Den stemmestyrede teknologi vinder frem. Apple har Siri, Microsoft Cortana og Amazon Alexa. De kaldes digitale assistenter, og de kan hjælpe med at skifte musik, søge efter togafgange, ringe op og sende sms’er alene ved at blive talt til.

De virker, når mikrofonen er tændt, og det er netop humlen, for den kan selvfølgelig også optage alt det, du ikke er interesseret i bliver optaget.

(…)

Henning Mortensen fortæller, at der ved møder om national sikkerhed kan være forbud mod elektronisk udstyr.

- Her har man foretaget en risikovurdering. Det er før set, at der er sluppet informationer ud, som man ikke var interesserede i kom frem. Den samme risikovurdering bør du foretage, når du og kæresten er sammen i soveværelset, og laptoppen står tændt på natbordet ved siden af.

Læs mere…

Poltiken: Guf for hakere? Snart kan du med få klik se alt det, som det offentlige ved om dig

Regeringen lancerer ny reform, der skal give danskerne én adgang til alle det offentliges oplysninger om dem.

Offentlige myndigheder har store mængder oplysninger om danskerne, og fremover skal man kunne logge ind ét sted og se samtlige data.

Det er en del af regeringens digitaliseringsreform, som præsenteres tirsdag, oplyser innovationsminister Sophie Løhde i en pressemeddelelse.

(…)

Henning Mortensen, der er formand for Rådet for Digital Sikkerhed, finder det alt i alt positivt, at danskerne får et samlet overblik.

»Det er helt sikkert positivt, at der bliver skabt en transparens om, hvad det offentlige ved. Det er en god idé, at det samles ét sted, for så er det enormt nemt for borgerne at få adgang til, siger han og peger dog også på risikoen«.

Læs mere…

DR: It-sikkerhedsekspert: Google burde have informeret tidligere om sikkerhedsbrud på Google+

Eksterne medarbejdere har ved en fejl haft adgang til data fra brugere af det sociale netværk Google+, som nu står til at lukke, og på grund af manglende logning og kontrol kan Google ikke udelukke et læk af data. Det oplyser Google i en artikel i The Wall Street Journal.

Og det er problematisk, mener formand for Rådet for Digital Sikkerhed, Henning Mortensen.

- Det er ikke hensigtsmæssigt, at de eksterne parter har adgang til brugernes oplysninger på Google+, uden at der er kontrol af, hvad de gør med brugernes data. Man risikerer, at de tager dataen til sig og bruger den til andre formål, såsom at sælge dem, til skade for brugerne på tjenesten, siger han.

Læs mere…

dr.dk: Kommuner går sammen om at passe bedre på dine personlige oplysninger

Kommunerne skal være endnu bedre til at passe på dit cpr-nummer, dine sundhedsoplysninger og andre persondata. Derfor er en lang række nordsjællandske kommuner lige nu i gang med at ansætte databeskyttelsesrådgivere.

Rådgiverne skal - som en del af en ny EU persondataforordning, der træder i kraft til maj - sikre, at kommunerne passer ordentlig på borgernes personlige oplysninger.

[...]

- Det kan blive svært for det offentlige at rekruttere dem med de bedste kompetencer, mener formanden for rådet, Henning Mortensen. Han mener, at kommunerne er sent ude, hvis de skal have kompetente medarbejdere ansat til at klare udfordringerne fra maj i år.

Læs mere på dr.dk...

Berlingske: Rapport: Statens IT-sikkerhed er som en hullet ost

Informationer kan alt for let sive ud fra danske myndigheder. Det viser en ny rapport. IT-sikkerheden halter, mens danske myndigheder dagligt bliver udsat for hackerangreb, siger innovationsminister Sophie Løhde (V), der bebuder et opgør.

[...]

Formand for Rådet for Digital Sikkerhed Henning Mortensen er bekymret over rapportens resultater.

»Det er bekymrende, for uden planer for sikkerheden er det op til tilfældigheder, om de statslige institutioners sikkerhed bliver krænket. Det er ubehageligt for dem, det går ud over, og det er samtidig uheldigt, hvis det går galt i større skala. Så kan det være med til at underminere borgernes tillid til digitaliseringen,« siger han.

Læs mere på b.dk

Politiken: Organisationer og erhvervsliv: Spiontjeneste skal dele hemmeligheder med os andre

Med bred opbakning fra erhvervsliv og fagfolk foreslår Dansk IT, at Forsvarets Efterretningstjeneste åbner for den hemmelige pose af oplysninger. Det skal gavne nationens generelle it-sikkerhed.

Stedet, der anses for at være det mørkeste i staten, skal åbne sig op mod det civile Danmark og dele sine efterretninger med virksomheder og myndigheder. Anbefalingen til regeringen kommer fra Dansk IT i bestræbelsen på at få styrket nationens cybersikkerhed.

To globale cyberangreb siden maj, hvoraf det ene lammede Mærsk og varetransporten i dagevis, har gjort den voksende cybertrussel nærværende for både borgere og virksomheder. Danmark er et af verdens mest digitaliserede lande, men en nylig opgørelse fra FN-agenturet ITU viser, at Danmark målt på it-sikkerhed blot er nummer 34 i verden.

Rådet for Digital Sikkerhed var en af dem, der støttede op om Dansk IT's anbefaling. 

Læs mere på Politiken.dk...

BT: Eksperter advarer mod populære net-tjenester: Det her må du aldrig bruge dem til

Det er så nemt. Efter nogle få klik med musen kan du på splitsekunder læse alverdens sprog på et mere eller mindre fuldstændigt dansk.

Men du bør tænke dig godt om, når du bruger oversættelsestjenesterne Translate.com og Google.translate, lyder det fra to eksperter.

For hvis du ikke er varsom, risikerer du at lægge personlige oplysninger til frit skue på internettet. Og i værste tilfælde kan dine fortrolige oplysninger og data havne i hænderne på it-kriminelle, lyder det.

Læs mere på BT.dk...

Klumme: Hvad gør du med de data, som din app indsamler? Du skal være klar med et svar inden længe.

Det kan blive dyrt, hvis I ikke har styr på de persondata, som jeres apps indsamler senest 25. maj 2018, når GDPR træder i kraft. Mange organisationer kan slet ikke svare på spørgsmål, som brugere uden den mindst tvivl vil kræve svar på næste år. Se spørgsmålene her. Og tænk på om du kan svare på dem.

Læs hele klummen på Computerworld.dk...

 

Politiken: Truslerne fra cyberspace bliver flere og flere: Men i 6 år har danskerne ikke fået oplysninger om it-sikkerhed

I 2011 blev strømforsyningen endegyldigt taget fra It- og Telestyrelsen, da den daværende S-SF-R-regering splittede det digitale område op og fordelte det på fire forskellige ministerier. Med på lossepladsen røg også den statslige opgave med at oplyse borgerne om it-sikkerhed. Siden har ingen instanser haft opgaven som oplysningstjeneste for befolkningen, alt imens den digitale kommunikation er eksploderet, og truslerne fra cyberspace blevet flere og flere.

"Vi har brug for en bedre digital dannelse af borgerne." udtaler Henning Mortensen, Rådet for Digital Sikkerhed

Læs mere på Politiken.dk...

Ny formand for Rådet for Digital Sikkerhed: Her er de vigtigste sikkerheds-temaer lige nu

“Vores arbejde med private borgere gavner bestemt også virksomhederne. Bedre privat sikkerhed betyder jo færre maskiner til for eksempel botnet, så det er i alle professionelle organisationers interesse, at højne danmarks generelle it-sikkerhed.”

Henning Mortensen afløser den kendte sikkerhedsmand Rasmus Theede som formand for Rådet for Digital Sikkerhed, og et hans store fokusområder som formand bliver at hjælpe private borgere med at få styr på sikkerheden.
 

Læs mere på Computerworld.dk...

Rådet for Digital Sikkerhed: Cybersikkerhed er vigtigt – men det her går for langt

Cybersikkerhed er et vigtigt fokusområde i det danske samfund, men de tiltag, som der lægges op til i ny rapport er for vidtgående.

Det er budskabet fra formanden for Rådet for Digital Sikkerhed, Henning Mortensen, efter at Berlingske i går kunne fortælle, at Forsvarsministeriet overvejer at give udvidede beføjelser til Center for Cybersikkerhed, der ligger under Forsvarets Efterretningstjeneste.

»Der er en balancegang i det her. Der er et behov for, at cybersikkerhedsområdet styrkes, særligt i lyset af de nylige angreb. Det håber jeg, rådet vil lade indgå i den kommende nationale Cybersikkerhedsstrategi,« siger Henning Mortensen.

Læs mere på Berlingske...

Computerworld: Ny formand for Rådet for Digital Sikkerhed: IT-sikkerhedschefer skal styrke Danmarks arbejde med it-sikkerhed

Det bliver it-sikkerhedschef Henning Mortensen fra Brødrene A & O Johansen, der bliver ny formand for Rådet for Digital Sikkerhed. 

Han overtager formandsposten efter Rasmus Theede, der har fået nyt job i Bruxelles og derfor både forlader sin stilling i CSC og formandposten i Rådet for Digital Sikkerhed

Henning Mortensen blev valgt til posten ved en ekstraordinær generalforsamling den 1. august. 

”Jeg ønsker at forsætte den linje, som er blevet lagt gennem de seneste år, hvor Rådet deltager i den brede politiske debat og hjælper med at skabe værktøjer og rådgivningsmateriale, som kan anvendes af borgere, virksomheder og myndigheder,” lyder det fra Henning Mortensen
 

Læs mere på Computerworld.dk...

 

Version2: Markant sikkerhedschef bliver ny formand for Rådet for Digital Sikkerhed

Rådet for Digital Sikkerhed har på en ekstraordinær generalforsamling valgt it-sikkerhedschef Henning Mortensen som formand.

Henning Mortensen, der p.t. bestrider posten som CISO og CPO hos Brødrene A & O Johansen, har i 15 år arbejdet som seniorrådgiver i Dansk Industri.

Henning Mortensen var i 2012 med til at stifte Rådet for Digital Sikkerhed og har stået bag en række vejledninger om it-sikkerhed til danske virksomheder.

Senest har han lavet et værktøj, som skal hjælpe virksomheder med at blive klar til persondataforordningen (GDPR), der træder i kraft til næste år.

Læs mere på Version2.dk...

Forsvarets Efterretningstjeneste: - Vi står med en kæmpe rekrutteringudfordring.

For 25 år siden vandt Danmark europamesterskaberne i fodbold – nu vil Forsvarets Efterretningstjeneste gentage succesen i cyberspace.

Til oktober rejser ti af Danmarks dygtigste IT-talenter til Málaga i Spanien for at dyste til EM i hacking. Mesterskabet er for unge it-talenter og arrangeres for tredje år i træk af det Europæiske Netværk- og Informationssikkerheds Agentur, ENISA, men det er første gang, Danmark deltager.

Læs mere på Information.dk...

Metroxpress: Danmark vil mangle cybersoldater i kamp mod it-kriminelle

Verdensomspændende hackerangreb og cyberspionage er trusler, som blandt andet Danmark står overfor. Problemet er, at der her i landet ikke vil være nok specialister på området til at imødegå udfordringen.

Sådan lyder det fra flere eksperter ifølge Politiken.

- Vi har en katastrofal mangel på sikkerhedsspecialister. Både private virksomheder og den offentlige sektor har rekrutteringsproblemer, siger Rasmus Theede, formand for Rådet for Digital Sikkerhed, til avisen.

Læs mere på metroxpress.dk...

TV2: Godtroende danskere sløser med sikkerheden: De her kodeord skal du nok ikke bruge

Danskerne er et folk med tillid

Og det er specielt den tillid, vi er vant til at have til hinanden i vores samfund, som spænder ben for os i den virtuelle verden.

- I Danmark og i Norden er vi supergode til digitalisering. Derudover har vi mange penge mellem hænderne, og vi er vant til at have tillid til hinanden i vores samfund, siger Rasmus Theede, der er formand for Rådet for Digital Sikkerhed.

Læs mere på TV2.dk...