Ny formand for Rådet for Digital Sikkerhed: Her er de vigtigste sikkerheds-temaer lige nu

“Vores arbejde med private borgere gavner bestemt også virksomhederne. Bedre privat sikkerhed betyder jo færre maskiner til for eksempel botnet, så det er i alle professionelle organisationers interesse, at højne danmarks generelle it-sikkerhed.”

Henning Mortensen afløser den kendte sikkerhedsmand Rasmus Theede som formand for Rådet for Digital Sikkerhed, og et hans store fokusområder som formand bliver at hjælpe private borgere med at få styr på sikkerheden.
 

Læs mere på Computerworld.dk...

Rådet for Digital Sikkerhed: Cybersikkerhed er vigtigt – men det her går for langt

Cybersikkerhed er et vigtigt fokusområde i det danske samfund, men de tiltag, som der lægges op til i ny rapport er for vidtgående.

Det er budskabet fra formanden for Rådet for Digital Sikkerhed, Henning Mortensen, efter at Berlingske i går kunne fortælle, at Forsvarsministeriet overvejer at give udvidede beføjelser til Center for Cybersikkerhed, der ligger under Forsvarets Efterretningstjeneste.

»Der er en balancegang i det her. Der er et behov for, at cybersikkerhedsområdet styrkes, særligt i lyset af de nylige angreb. Det håber jeg, rådet vil lade indgå i den kommende nationale Cybersikkerhedsstrategi,« siger Henning Mortensen.

Læs mere på Berlingske...

Computerworld: Ny formand for Rådet for Digital Sikkerhed: IT-sikkerhedschefer skal styrke Danmarks arbejde med it-sikkerhed

Det bliver it-sikkerhedschef Henning Mortensen fra Brødrene A & O Johansen, der bliver ny formand for Rådet for Digital Sikkerhed. 

Han overtager formandsposten efter Rasmus Theede, der har fået nyt job i Bruxelles og derfor både forlader sin stilling i CSC og formandposten i Rådet for Digital Sikkerhed

Henning Mortensen blev valgt til posten ved en ekstraordinær generalforsamling den 1. august. 

”Jeg ønsker at forsætte den linje, som er blevet lagt gennem de seneste år, hvor Rådet deltager i den brede politiske debat og hjælper med at skabe værktøjer og rådgivningsmateriale, som kan anvendes af borgere, virksomheder og myndigheder,” lyder det fra Henning Mortensen
 

Læs mere på Computerworld.dk...

 

Version2: Markant sikkerhedschef bliver ny formand for Rådet for Digital Sikkerhed

Rådet for Digital Sikkerhed har på en ekstraordinær generalforsamling valgt it-sikkerhedschef Henning Mortensen som formand.

Henning Mortensen, der p.t. bestrider posten som CISO og CPO hos Brødrene A & O Johansen, har i 15 år arbejdet som seniorrådgiver i Dansk Industri.

Henning Mortensen var i 2012 med til at stifte Rådet for Digital Sikkerhed og har stået bag en række vejledninger om it-sikkerhed til danske virksomheder.

Senest har han lavet et værktøj, som skal hjælpe virksomheder med at blive klar til persondataforordningen (GDPR), der træder i kraft til næste år.

Læs mere på Version2.dk...

Forsvarets Efterretningstjeneste: - Vi står med en kæmpe rekrutteringudfordring.

For 25 år siden vandt Danmark europamesterskaberne i fodbold – nu vil Forsvarets Efterretningstjeneste gentage succesen i cyberspace.

Til oktober rejser ti af Danmarks dygtigste IT-talenter til Málaga i Spanien for at dyste til EM i hacking. Mesterskabet er for unge it-talenter og arrangeres for tredje år i træk af det Europæiske Netværk- og Informationssikkerheds Agentur, ENISA, men det er første gang, Danmark deltager.

Læs mere på Information.dk...

Metroxpress: Danmark vil mangle cybersoldater i kamp mod it-kriminelle

Verdensomspændende hackerangreb og cyberspionage er trusler, som blandt andet Danmark står overfor. Problemet er, at der her i landet ikke vil være nok specialister på området til at imødegå udfordringen.

Sådan lyder det fra flere eksperter ifølge Politiken.

- Vi har en katastrofal mangel på sikkerhedsspecialister. Både private virksomheder og den offentlige sektor har rekrutteringsproblemer, siger Rasmus Theede, formand for Rådet for Digital Sikkerhed, til avisen.

Læs mere på metroxpress.dk...

TV2: Godtroende danskere sløser med sikkerheden: De her kodeord skal du nok ikke bruge

Danskerne er et folk med tillid

Og det er specielt den tillid, vi er vant til at have til hinanden i vores samfund, som spænder ben for os i den virtuelle verden.

- I Danmark og i Norden er vi supergode til digitalisering. Derudover har vi mange penge mellem hænderne, og vi er vant til at have tillid til hinanden i vores samfund, siger Rasmus Theede, der er formand for Rådet for Digital Sikkerhed.

Læs mere på TV2.dk...

Version2: It-sikkerhedspolitik ukendt for halvdelen af de ansatte på sociale institutioner

Blandt dem, der arbejder i sociale institutioner i den offentlige sektor, er blot 47 procent bekendte med, om arbejdspladsen har en it-sikkerhedspolitik, og kun 32 procent oplever, at ledelsen prioriterer it-sikkerhed højt.

Det viser en undersøgelse, som Analyse Danmark har gennemført for Dansk IT blandt 1.037 beskæftigede.

I Rådet for Digital Sikkerhed får resultatet formand Rasmus Theede til at rynke brynene:

»Vi finder selvfølgelig dette meget bekymrende, men desværre ikke overraskende. Resultatet ligger meget tæt op ad KMD's analyse fra forrige år, hvor en stor del af offentlige medarbejdere ikke kender sikkerhedspolitikken for deres arbejdsplads, trods det at alle har med følsom persondata at gøre,« udtaler han til Version2.

Læs mere på Version2.dk...

Politiken: Eksperter: Danmark er slet ikke forberedt på et stort it-angreb

De seneste dages cyberangreb har ramt hospitaler, trafik og anden infrastruktur over hele kloden. Men Danmark står uden en strategi til at håndtere truslen, og ansvaret flagrer mellem forskellige myndigheder, lyder kritik fra flere analytikere.

Når Danmark tilsyneladende er sluppet billigt fra de seneste dages globale cyberangreb med WannaCry, er det mere held end forstand.

Danske myndigheder har nemlig ingen central handlingsplan, og skulle Danmark blive ramt af et større og mere målrettet angreb mod samfundsvigtige systemer, er vi helt uforberedte. Det siger en række sikkerhedseksperter til Politiken.

Læs mere på Politiken.dk...

Berlingske: »Det næste er, at de kan kryptere internettet i hele verden«

Cirka 85.000 computere kloden over er ramt af virussen, der bliver kaldt »WannaCry«, fremgår det af Malware Techs kort. Hver prik repræsenterer et cyberangreb, der har fundet sted fra fredag aften 12. maj til lørdag eftermiddag, hvor denne artikel i Berlingske skrives.

Ifølge det europæiske politisamarbejde, Europol, har man aldrig tidligere set et angreb af denne størrelse før. I hvert fald ikke af ransomware, der låser éns filer og kræver en løsesum for at frigive dem, fortæller Rasmus Theede, der er formand for Rådet for Digital Sikkerhed. Alligevel kan man godt frygte, at det kun er begyndelsen, siger han.

Læs mere på b.dk...

DR: Cyber-ekspert: Angreb vil ramme Danmark i næste uge

Det kan godt være, at Danmark ind til videre er gået fri af det globale hackerangreb, som i går ramte tusindvis af computere verden over.

Men ifølge Rasmus Theede, der er formand for Rådet for Digital Sikkerhed, er det dog for tidligt at fastslå, at danske virksomheder, kommuner og regioner helt er gået ram forbi.

Angrebet fandt nemlig sted fredag eftermiddag dansk tid, hvor de fleste danskere holdt fri på grund af bededagsferien.

Læs mere på DR.dk...

Klumme: Sikkerhedsproblemerne vokser i omfang, så vi har brug for medarbejdere med uddannelser i informationssikkerhed.

Om fem år mangler der 1,8 millioner it-sikkerhedsfolk på verdensplan.

Det tal er organisationen Center for Cyber Safety and Education nået frem til ved at spørge over 19.000 it-sikkerhedsfolk om deres forventninger til fremtiden. 

Da samme undersøgelse blev gennemført i 2015, forventede deltagerne et behov på 1,5 millioner fuldtidsansatte i år 2020.

Læs mere på Computerworld.dk...

Version2: SF: Det skal være ulovligt at overvåge kæresten via telefonens GPS

Overvågningen mellem par foregår ifølge Rådet for Digital Sikkerhed i stor stil - f.eks. gennem Apples indbyggede Find Venner-funktion eller tredjeparts-apps som Life360.

»Der kan være mange grunde til, at du har din ægtefælles login til iCloud,« forklarer Rasmus Theede, formand i Rådet for Digital Sikkerhed, til Version2.

»Og det betyder ikke, at man har fået lov til at overvåge. Men det er der ikke noget i loven, der forhindrer,« fortsætter han.

Læs mere på Version2.dk...

TV2: Det er lovligt at overvåge din partner - også uden tilladelse

Hvis du overvåger din partner ved at aflytte vedkommende med en mikrofon, er det ulovligt, men hvis du gør det ved hjælp af en GPS-tracker er det altså helt lovligt. Og det er ikke godt nok, mener Rådet for Digital Sikkerhed.

- Det er et punkt, hvor vi godt kunne tænke os, at lovgivningen bliver strammet op. Det er jo dybt krænkende at finde ud af, at man bliver overvåget med GPS. Men der er lovgivningen altså ikke fulgt med den teknologiske udvikling, mener Rasmus Thede, der er er formand for Rådet for Digital Sikkerhed.

Læs mere på TV2.dk...

Politiken: Hentet af 10.000 på 2 uger: Aktive brugere bekæmper it-kriminelle i ny app

Hundredvis af tips fra brugerne af en ny app har været med til at styrke indsatsen mod it-kriminalitet. Over al forventning, siger Forbrugerrådet.

Der har simpelthen været et hul i markedet. Sådan lyder det fra Forbrugerrådet Tænk godt to uger efter at have lanceret mobilapplikationen 'Mit Digitale Selvforsvar', der oplyser og advarer befolkningen mod aktuel fup, svindel og afpresning på nettet.

Læs mere på Politiken.dk...

BT: Eksperter om russisk angreb på Danmark: Hackere kan have samlet et 'farligt puslespil'

Tålmodigt og over to år har angiveligt russiske hackere hentet oplysninger ud af det danske forsvar. Selv om Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste siger, at oplysningerne ikke er fortrolige, kan de lagt sammen være et problem for Danmark.

Det siger blandt andre Rasmus Theede, der er formand for Rådet for Digital Sikkerhed.

»Man går stille og roligt frem bid for bid. Når man har samlet nok bidder sammen, har man til sidst et større billede. Man samler en slags farligt puslespil. Derfor kan den her type af angreb være problematisk, selv om det handler om ikke-klassificerede oplysninger,« siger han.

Læs mere på BT.dk...

DR: Rådet for Digital Sikkerhed: Hackerangreb skal have politiske konsekvenser

Det skal have diplomatiske konsekvenser, når andre landes regeringer udfører digitale angreb mod danske myndigheder eller institutioner.

Det siger Rasmus Theede, som er formand for Rådet for Digital Sikkerhed. Han mener, at forsvarsminister Claus Hjort Frederiksens (V) reaktion er alt for svag, efter at en russisk hackergruppe har hacket det danske forsvar.

Læs mere på DR.dk...

Finans: Sådan skal du gøre, hvis en it-kriminel afpresser dig

Du er blevet udsat for et it-angreb. Og selv om det kan være fristende at betale pengene med det samme for at komme ind til dine familiefotos, forsikringspapirer og forretningsmails, så er det det værste, du kan gøre.

Det fortæller Rasmus Theede, der er formand for Rådet for Digital Sikkerhed.

- Hvis du er villig til at betale 1000 euro, så er du sikkert også klar til at betale 10.000 eller 20.000 euro, fordi det kan virke livsødelæggende at få dine data ud. Men lige meget hvor fristende det kan være at betale, så kan det være spiralen uden ende, siger han.

Læs mere på Finans.dk...